12 Ağustos 2010 Perşembe

Bu gece herkes bir dilek tutsun!


Bu gece herkes bir dilek tutsun!

Gökyüzü bu gece yıldızların dansına sahne olacak. Ankara Üniversitesi, göktaşı yağmuru seyri için bir de özel etkinlik düzenliyor


ANKARA - Gökyüzü bugün ‘yıldız kayması’ olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Ankara Üniversitesi Rasathanesi, saatte ortalama 50 akanyıldızın atmosfere gireceği gökyüzü şöleni için özel bir etkinlik düzenleyecek. Halk arasında ‘kayan yıldızlar’ ya da ‘akanyıldızlar’ olarak bilinen göktaşları, gökbilimin en çok ilgi çeken konularından birini oluşturuyor. ‘Göktaşı yağmuru’ meraklılarına güzel anlar yaşatırken, Dünya için bir tehdit oluşturmuyor.

Akanyıldız yağmurlarını izlemek için teleskopa ya da başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmuyor. Akanyıldızlar bulutsuz bir gecede çıplak gözle rahatlıkla izlenebiliyor.

Gökyüzünün açık olduğu herhangi bir gecede, gece boyunca en az beş-altı tane akanyıldız görülebiliyor. Dönemsel olarak tekrarlayan akanyıldızlardan birini ağustosta gözlenebilen perseid yağmurları oluşturuyor.

Akanyıldızların bugün ve yarın maksimum etkinliğe ulaşması bekleniyor. Işık kirliliğinden uzakta saatte 50 akanyıldızın atmosfere girişinin izlenebileceği belirtiliyor.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi, bugün ve yarın düzenleyeceği etkinliklerde meraklılarını akanyıldız yağmurlarını şehir ışıklarından uzakta izlemeye davet ediyor. Saat 20.00’de başlayacak etkinlikte katılımcılar, akanyıldızlar konusunda bir sunum dinleyerek merak ettiklerini öğrenme fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca mevsim itibarıyla görülebilen takımyıldızların mitolojik hikayeleriyle birlikte tanıtımı da yapılacak.

Etkinlikte teleskoplarla Galile uyduları, Jüpiter ve Andromeda galaksisi de izlettirilecek. Yetkililer, akanyıldız yağmurunu uzun saatler boyunca izlemek isteyenlere tulumlarını da yanlarında getirmelerini öneriyor.

Atmosferde yanınca bıraktığı iz
Bilim insanları, göktaşlarından özellikle bir asteroid (küçük gezegen) ya da bir kuyruklu yıldızla ilişkili olanların yörüngelerini, büyüklüklerini ve atmosfere giriş hızlarını çok iyi hesapladıklarından, bu göktaşları bulundukları bölgeden her yıl geçiyor. Bu nedenle her yıl aynı zamanlarda bir kuyruklu yıldız ya da küçük gezegen kalıntısından kaynaklanan bir göktaşı yağmuru izlenebiliyor.

Yıldız kaymasında, çok küçük çakıl taşları büyüklüğündeki göktaşları, atmosfere girip yandıklarında bıraktıkları izler olarak görülüyor. Bu izleri izlemek ve her izden sonra bir dilek tutmak, bu gök olayı etrafında gelişen rutinlerden biri... (aa)

Hiç yorum yok: