5 Haziran 2010 Cumartesi

Dünya Çevre Günü


1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Haziran ayının ikinci haftası ile başlayan haftayı, okullarımızda Çevre Koruma Haftası olarak kutlamaktayız.

Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Ölümlere neden olan solunum yolu hastalıklarının çoğu hava kirliliği sonucunda olmaktadır. Balıklar, çevre kirlenmesinden en çok zarar gören canlıların başında gelir.

Sanayi atıkları, spreyler, yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler, çevre kirlenmesine sebep olan en önemli etkenlerdendir.

Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Doğanın korunmasını ve tahribatının engellenmesi zorunludur. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları ve hayvanları koruyup çoğaltmak gerekir. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğada 400 yıl kadar çürümeden kalabildiğini söylersek, karşı karşıya kaldığımız tehlikenin boyutlarını biraz olsun anlayabiliriz. Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız.

Biz bir avuç Çan Çevre Gönüllüsü olarak, birinci sırada Çanımızı poşetten arındırmayı hedefledik. Öncelikle kadınlarımızı ikna edip poşet kullanımının en aza, hatta hiç kullanılmamasına kadar gidebilmesini sağlamalıyız. Herşeyi poşete sarmayı düşündüğümüzü hesaplarsak, kurtulmak bayağı güç olacak ama bakkala giderken bir bez torba edinip onunla alış veriş yapmakla başlayabiliriz değilmi? Aynı tobayı bir kaç alışverişte kullanmak bile bir katkıdır diye düşünüyorum. Haydi sevgili hanımlar biz başlayalım. Bir bez torba herşeyi çözecektir.

Tertemiz bir çevrede yaşamak dileklerimle Dünya Çevre Günümüz Kutlu Olsun....

Hiç yorum yok: